Kabak Çekirdeği Yağı

Kabak çekirdeği ülkemizde çerez olarak tüketilen bir besin maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kabak çekirdeğinden elde edilen kabak çekirdeği yağı kozmetik ve sağlık için kullanılmaktadır. Bundan kaynaklı sizlere bu yağ hakkında bilgiler vereceğiz. İyi okumalar dileriz.

Kabak Çekirdeği Yağı Nedir ? 

11

Soğuk pres yöntemi ile elde edilen kabak çekirdeği yağı Omega-6 ve Omega-9 bakımından oldukça zengin besin değerine sahiptir.  Aynı zamanda kabak çekirdeği yağı, E vitamini, A ve B vitaminleri ve fitosteroller, selenyum, çinko, kukurbitin içermektedir.

Yapılan araştırmalar prostat ve idrar kesesi şikâyetlerinin azaltılmasında etkili olduğunu göstermiştir. Kabak çekirdeği yağında bulunan Cucurbitacin maddesi testosteronun dihidrotestosteron hormonuna dönüşmesini engelleyerek Prostat büyümesini durdurmaya yardımcı olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Kabak Çekirdeği Yağının Faydaları

  • Kabak çekirdeği yağı kullanmak, zayıf kan dolaşımı, anksiyete , stres , depresyon, saç dökülmesi , inflamatuar durumlar, hormonal dengesizlikler, genişlemiş prostat, yüksek tansiyon , yüksek kolesterol , çeşitli cilt rahatsızlıkları ve osteoporoz ile ilgili durumlarda insanlara faydalı olabilir. Bu faydalara aşağıda değinilmektedir.11
  • Saçlarınızı kaybetmek, yaşlanmanın kesin bir belirtisidir, ancak genç yaşlarda saçsız olan insanlar için yapılan çalışmalar, kabak çekirdeği yağının düzenli kullanımının saç gelişimini önemli ölçüde artırabildiğini göstermiştir.
  • Kabak çekirdeği yağı herhangi bir gıda kaynağının en yüksek oranda doymamış yağlardan birine sahiptir . Yağlar genellikle sağlıksız olmakla ilişkilendirilirken, vücut aslında çalışmak için belirli miktarda iyi yağlar gerektirir. Kabak çekirdeğinde bulunan oleik ve linoleik asitler , kan basıncını düşürür ve kolesterol seviyelerini düşürür , ateroskleroza , kalp krizlerine, felçlere ve diğer kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
  • Erkekler yaşlandıkça, genişlemiş bir prostat sıklıkla idrara çıkmayı ağrılı veya zor hale getirebilir ve prostat kanserine yakalanma şansını artırabilir.  Neyse ki, kabak çekirdeği yağı ile ilgili araştırmalar, idrar akışını artırabildiğini ve prostatın iltihaplanmasını azaltabildiğini ve böylelikle erkekleri en ölümcül kanser türlerinden birine karşı koruyabildiğini göstermiştir.
  • Kabak çekirdeği yağındaki yüksek orandaki sağlıklı yağ asitleri eklem yağlanmasına yardımcı olur ve artritle ilişkili ağrı ve rahatsızlığı azaltır.
  • Kabak çekirdeği yağında bulunan yağ asitleri antioksidan özelliklere sahiptir. Topikal olarak uygulandığında, deri iltihaplanmasını azaltmak, yeni hücrelerin büyümesini uyarmak, deri hücrelerinde enfeksiyonlara ve oksidatif strese karşı savunmak ve yaşla ilgili kırışıklıkların ve lekelerin görünümünü azaltmak açısından yararlıdır. Kabak çekirdeği yağı aynı zamanda cilt görünümü ve dokusu üzerinde güçlü etkileri olan zengin bir E vitamini kaynağıdır.
  • Pıhtılaşma önleyici kabak çekirdeği yağı halsiz kanı ortadan kaldırarak  kan akışına  yardımcı olur  kan pıhtılarını engeller ve doğal olarak kan akış işlevini artırır organların oksijenasyonu, iyileştirilmesi sağlar.
  • Anekdot niteliğindeki kanıtlar, kabak çekirdeği yağının düzenli tüketiminin, vücuttaki stres hormonu seviyelerini düşürerek depresyonun rahatlamasını ve ruh halinizi olumlu olarak etkilediğini göstermektedir. Bu faydadan yararlanmak için küçük miktarlarda kabak çekirdeği yağı tüketebilir.
  • Menopoza giren veya menopoz geçiren kadınların , kabak çekirdeği yağı kullanmaları, ilgili semptomları azaltmaya yardımcı olduğu için önerilmektedir. Şiddetli adet kramplarını azaltmaya ve sıcak basmaları azaltmaya yardımcı olur. Bu, esas olarak içinde bulunan fitoöstrojenler ve fitoesterollerden kaynaklanır.
  • Kabak çekirdeği yağında önemli miktarda bulunan Omega-6 yağ asitlerinin, osteoporozu önlemek ve yaşlandıkça  kemik mineral yoğunluğu sağlamak için gerekli olan diğer vitamin ve minerallere ek olarak kemik sağlığını desteklediği bilinmektedir .

Kabak Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır ? 

11

Kavrulmuş kabak çekirdeğinden elde edilen kabak çekirdeği yağı, en iyi sağlık özelliklerinin birçoğunu yok ettiği ve acı bir tat oluşturduğu için pişirilmemelidir. Kabak çekirdeği yağının sağlık için en yaygın alımı, sağlık açısından bilinçli bir yaşam tarzının tamamlayıcısı olarak kapsül veya sıvı form olarak kullanmaktır. Kabak çekirdeği yağını Doğu Avrupa’da yaygın olarak tüketen en lezzetli yöntemlerden biri , kendi başına ya da diğer sağlıklı yağlarla birlikte salata sosu olarak kullanmaktır.

Kabak çekirdeği yağını taze tutmak için depolama önemlidir. Sıcaklık ve ışık, kabak çekirdeği yağında çoklu doymamış yağları kolayca okside eder ve bu da yararsız olmasına neden olur. Bu nedenle kapaklı bir kaba konulmalı ve serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. İlk açıldıktan sonra yağın taze, özlü tada sahip olmasının, 12 ay, bazen daha uzun süre iyi kalmasına rağmen, kaybolacağını hatırlamak önemlidir.

Yağın oksidasyonu oldukça iğrenç bir koku ürettiğinden, şişeyi veya kapağı dışarıda saklamak zorunda kalmadan şişenin  dışına herhangi bir damla düşürmemek akıllıcadır,  sonuçta lezzetli bir şeye hazırlanırken yağsız kokusunu almak için iştah açıcı değildir.

Konumuzla alakalı olarak ” Kabak Çekirdeğinin Faydaları “ Hakkında detaylı yazımız için linki tıklamanız yeterli olacaktır.

Yorum bırakın